top of page
Поиск
  • Фото автораiladzhun

Архітектор Федір Осташ: Про вітряки, які хочуть ставити на Міжгірщині – не може бути мови

Любити свою землю, свій край є не прості слова. Людина їх доводить своїми справами. Федір Осташ є вихідцем з с. Пилипець Міжгірського району. І хоча Федір Михайлович жив там лише до 7 років, але любов до села в нього збереглася назавжди. Згодом, він в це село вкладатиме душу, докладе зусиль, щоби Пилипець був відомий.


На фото: Федір Осташ за проектуванням.

Після семи років Федір Осташ пішов вчитися у школу-інтернат, що в Нижніх Воротах. Хлопець був всебічно розвинений. У навчальному закладі грав у духовому оркестрі та трубі. Крім того, грав на домрі. Співав у хорі. Але й це ще не все. Крім музичного захоплення Федір дуже любив малювати. Всі шкільні стінгазети, всі оформлення виконував лише він. Там здобув освіту. Після закінчення цього закладу хлопець вступив у Львівський політехнічний інститут на архітектурний факультет.

На фото: Федір Осташ з іконою, яку намалював у 7 років

Як згадує Федір Михайлович, спонукав його для обрання професії архітектора його старший двоюрідний брат, котрий також опановував цю професію. Він терпляче навчав свого родича, прививав любов до цієї професії. Відтак Федір твердо вирішив стати архітектором. У вуз вступив з першого разу. На першому курсі дуже сподобалася нарисна геометрія. Всі предмети горянин складав на «відмінно». Як зізнається Федір Осташ, він дуже не любив політичні предмети. Диплом захистив на відмінно. Дипломна робота була на тему: «Гірськолижні база в селі Пилипець». Як згадує мій співрозмовник, навчаючись на 3-му курсі студентів направили в його рідне село у гори для визначення глибини снігового покриву. На полонині набивали віхи для виміру глибини залягання снігу. Відтак гірськолижна справа затихла. Багато студентських робі присвячували гірськолижному спорту Пилипця. Пізніше включав його в Генплан, проектував підйомники.

Після закінчення політехнічного інституту влаштувався на роботу в проектний інститут «Діпроград» (теперішній «Закарпатдіпроміст») . Відтоді Федір Осташ працює й по теперішній час. З 1996 року архітектор працює ще й приватно.

Так як він займався на рівні району, необхідно на даний момент більш серйозно зайнятися Генпланом всієї території. До речі, не меншої, ніж територію знаменитого Буковеля . У нас в плані височина гір, до слова, краща ніж у тому ж Буковелі, і тут є чудовий розвиток парапланеризму. Варто сказати, що в Україні такого немає. Крім цього тут розвивається гірський велоспорт.

Лижні витяги завершуються вище лісу. Тут чудова природа. Люди збирають яфини, є чимало грибів. Тому тут, крім екосистеми нічого не може бути. Про вітряки, які має намір ставити турецька фірма, Федір Михайлович заперечує категорично. Про них не можу бути й мови. В жодному разі не можна їх встановлювати. У нас достатньо природних ресурсів, щоби забезпечити себе електроенергією.

На даний час Федір Осташ запроектував гірськолижної нижньої станції. До слова, у Пилипці архітектор запроектував 8 турбаз. І думається, що це ще далеко не все.

Іван ЛАДЖУН

31 просмотр0 комментариев

Comments


bottom of page