top of page
Поиск
  • Фото автораiladzhun

Норвегія вирішила повністю відмовитись від вирубки лісів


Норвегія стала першою країною, яка запровадила політику нульової вирубки лісів.

Ця ініціатива запущена через два роки після того, як Норвегія випустила спільну декларацію з Німеччиною і Великобританією, в якій говориться, що вона «буде сприяти прийняттю національних зобов’язань, які заохочують випуск продуктів без вирубки лісів, у тому числі шляхом стимуляції державних закупівель для вироблених сировинних товарів, таких як пальмове масло, соя, яловичина і деревина».

Протягом багатьох років Норвегія веде послідовну політику по захисту лісу. У 2015 році вона направила $1 млрд Бразилії, на території якої зростає близько 60% дощових лісів Амазонки. Інвестиція допомогла зберегти понад 85 000 кв. км тропічних лісів. А в цілому за останнє десятиліття завдяки підтримці Норвегії і ряду інших держав в бразильській Амазонії обсяг вирубки дерев знизився більш ніж на 75%. З 2011 по 2015 роки Норвегія з тими ж цілями виділила іншій південноамериканській країні, Гайані, $250 млн.

Три роки тому Норвегія домовилася з Великобританією і Німеччиною об’єднати зусилля, націлені на вирішення екологічної проблеми вирубки лісів по всьому світі, а тепер в країні офіційно проводиться політика «нульової терпимості» до цієї сфери економіки. Зокрема, тут більше не закуповується продукція «лісового походження».

Як пояснюють екологи, папір вже давно може виготовлятись шляхом переробки відходів, для отримання палива та будівельних матеріалів існує безліч інших джерел, а необхідність пальмового масла вельми сумнівна. Крім того, державний пенсійний фонд вилучив зі свого портфелю акції целюлозопаперових, вугільних та інших компаній, що завдають шкоди лісовим масивам.

За даними Всесвітнього фонду дикої природи (WWF), за рік наша планета позбавляється від 120 000 до 150 000 квадратних кілометрів лісу. WWF призводить наочне порівняння: це можна порівняти зі зникненням 48 футбольних полів кожну хвилину. 15% всіх викидів парникових газів є результатом збезлісення. Вирубка лісів також збільшує ерозію ґрунту, порушує кругообіг води і впливає на життєдіяльність мільйонів людей.

18 просмотров0 комментариев

Comentarios


bottom of page