top of page
Поиск
  • Фото автораiladzhun

Про екологію душі людини

Чи часто ми задумовуємося над тим, чому наше довкілля із чудової природи перетворюється за засмічену пустелю? Чому ті, хто йменує себе людьми, вважаючи себе царями природи, так люто й бездумно знищують навколишнє довкілля? ЩО залишимо після себе для наших нащадків?

Один з термінів, який любили вживати філологи є -- екологія душі людини. Що це таке? Чому він став лише сталим фразеологізмом?

У Євангелії Господь говорить: від повноти серця говорять уста. Тобто, те, що в людини на серці, те й на губах. Так само те, що в когось на душі, воно передається через дії. Як тут не згадати євангельські слова: добре дерево не може дати злого плода, а зле дерево не може дати доброго плода. Які чудові слова. Тобто, не слова, а в першу чергу справи: добрі чи погані, вони визначають внутрішній стан тієї чи іншої особи.

Як можна чекати від людити духовної та моральної чистоти, в якої засмічена душа. Засмічена злістю, ненавистю, гординею, злопамятсвом, скупістю, немилосердям. Такі істоти живуть за принципом: після мене, хоч потоп. Чи варто дивуватися, що саме такі особи знищують не тільки природу, вони готові знищити будь-кого, в кому бачать ворога. Такі болісно реагують, коли їм зробиш зауваження про кинутий папіпець чи недопалок на землю. Все що вони можуть відповісти: це не твоя справа. У гіршому випадку навіть обіллють брудом і накинуться на тебе з кулаками. Такі постаті в душі руйнівники і вони не здатні створити щось позитивне, добре.

Інша категорія людей це ті, що звикли творити, покращувати цей світ, нести в нього добро. Свого часу автор цих рядків навідувався в один монастир на Буковині. Пригалася перша поїздка, коли крім храму та корпусу для ченців тут було голе поле, заросле бур'яном. Вже за десяток років кілька десятків монахів зуміли зробити з нього просто райський куточок. Все у квітах, деревах.

Приємно було бачити й батьків, котрі виховували свого малюка, змушуючи нести обгортку від цукерки до першого смітника, забороняючи йому кидати на землю. І віриться, що коли ця дитинка виросте, вона дбатиме про те, щоби довкілля було чистим. І в душі в неї також залишиться тільки позитив.




Як кажуть, хто чим в душі багатий, той тим і ділиться.

Іван ЛАДЖУН

1 просмотр0 комментариев

Comments


bottom of page