top of page
Поиск
  • Фото автораiladzhun

Піст: справжній і фарисейський



Цей період християни проходять дні великого посту, після якого святкують Святе Христове Воскресіння. Кожен по-різному розуміє дотримання посту. В основному більшість вважає, що просто не їсти скоромну їжу і молитися. І це все? Чи багато з нас задумовувалися над значенням того, що таке піст і для чого він потрібен людині. В цьому плані є дуже чудова притча: до старця в келію зайшов молодий інок, котрий повідомив, що в час посту його тягне їсти скоромну їжу. Подивившись на молодого учня старий монах попросив його розповісти про свої гріхи. Схиливши голову хлопець став тихо розповідати про свої неправедні діяння. Вислухавши його. старець спитав: як хочеш їх виправляти перед Богом. У молодого ченця потекли з очей сльози і він став благати Бога, щоби Той простив йому всі гріхи. Після цього вчитель спитав: а тепер тебе тягне їсти. У відповідь молодий інок лише заперечливо похитав головою. От так і тримайся думок про свої гріхи і не опускай рук, а кайся і не суди ближнього.

Ця притча чітко показує нам значення посту: засудити самого себе до Суду Господнього і очистити покаянням душу, як євангельський митар.

Звісно, утримання від скоромної їжі це лише невелика часточка посту, який починається з любові і милосердя до ближнього. Святі отці говорять, що диявол теж молиться, поститься, знає краще нас всю догматику, Святе Письмо і при цьому залишається бісом, бо в нього немає смиріння і покаяння. Саме цих якостей які є основою для спасіння.

Утриманням від їжі без любові до Бога і ближнього та без милосердя є не більше ніж дієтою. У той же час Господь говорить: тільки з постом і молитвою виганяється цей рід сатанинський. Як ми проводимо піст? Найбільшим показником є наша внутрішня совість, яка є голосом Бога. І якщо ми її заглушуємо, то ми втрачаємо зв'язок з Творцем і уподобляємося фарисею, котрий ходив у храм, постився, молився, але через гординю Господь не приймав його ні піст, ні молитву. У людини, котра по справжньому поститься на душі буде тиха радість, спокій. Звісно, любов і милосердя до ближнього. Що ви зробили ближньому, то ви зробили Мені, говорить Господь.

24 просмотра0 комментариев

コメント


bottom of page