top of page
Поиск
  • Фото автораiladzhun

Церква вшановує пам'ять святого великомученика Георгія Побідоносця



6 травня День святого великомученика Георгія Побідоносця, який в народі ще називають Юрій весняний або Єгоров день в 2019 році в Україні відзначають 6 травня. День святого Георгія — одне з найшанованiших свят серед православних, які зазвичай звертаються до Святого Георгія  з молитвами про здоров’я близьких, просять пiдтримки та захисту від ворогiв. Яка icторiя та традиції цього дня?

Святий великомученик Георгій жив у 284-305 рр. за часів імператора Діоклетіана. Він був сином заможних батьків-християн. Коли подорослiшав, Георгій вступив на військову службу, під час якої змiг проявити свiй розум, спритнiсть та вiдвагу. Завдяки своїй відданості і старанності став улюбленцем Діоклетіана, а згодом заслужив звання тисячного. За легендою, коли Георгій став свідком жорстокого покарання християн, він роздав своє майно бідним, викрив царя і почав сповідувати християнство. Він був рішучим у своїх діях і різких у висловлюваннях, за що йому довелося страждати. Незважаючи на те, що він був великим воїном i мав велику повагу, його примушували відмовитися від християнства. Але він не тiльки не відмовився, але і пережив катування. Георгія катували сім днів, і кожного разу він за дивних обставин зцілявся. Проте на восьмий день його було страчено. Так Святий Георгій помер у муках за Христа у 303 році, в Нікомидії. Житіє святого великомученика Георгія стало прикладом перемоги сил Добра над силами Темряви. Спостерiгаючи за його дивовижним зціленням, чимало людей побачили силу віри і люди почали приймати християнство. Також в честь воїна-великомученика в армії навіть був заснований георгіївський орден.

В день Георгія Змієборця православні відвідують церкву та читають молитви вдома . 6 травня матерi просять у Святого Георгія благословення для своїх синів, особливо це стосується тих молодих чоловіків, які перебувають на службі в армії, беруть участь у бойових діях або живуть далеко від рідної домівки.

Пiсля Дня святого Георгiя починався період робіт в полі. На вже засіяні поля приходили священики, читали молитви, щоб був гарний врожай і окропляли землю освяченою водою. А ще у наших предків було прийнято шанувати та молитися за  чоловікiв.

Голова Пилипецької сільської ради Василь Готра вітає усіх краян з цим чудовим святом і бажає, щоби святий Георгій зберіг наш край від зла.

3 просмотра0 комментариев

Comments


bottom of page