top of page
Поиск
  • Фото автораiladzhun

Чому Україні не потрібен Томос?



Гучні заяви Петра Порошенка про те, що Україні потрібно мати свою церкву у багатьох людей викликали не лише іронічну посмішку, але й відверте роздратування. Як відомо, згідно Конституції України Церква відділена від держави й правителі не мають права втручатися у справи Церкви та вказувати якому Богу молитися. Як тут не згадати слова Апостола Павла: один Бог, одна віра, одне хрещення. мабуть ці слова зі Святого письма для політиків нічого не значать.

Варто сказати про те, що у нашій країні вже є Українська православна церква, предстаятель якої є блаженнійший митрополит Онуфрій. Ще у 1990 році тодішній патріарх Алексій ІІ видав Грамоту. Приводимо її повний текст мовою оригіналу:

Благословенная Грамота Святейшего Патриарха Московского и всея Руси Алексия II о даровании Украинской Православной Церкви самостоятельности в управлении

Мы, смиренный Алексий Второй, Божиею милостию Патриарх Московский и всея Руси, купно со всеми Преосвященными архиереями Русской Православной Церкви — Московского Патриархата, собравшимися на Архиерейский Собор 25–27 октября 1990 года в Свято-Даниловом монастыре в Богоспасаемом граде Москве,

руководствуясь стремлением иметь благословенный мир, богозаветную любовь Христову и братское единение в общем делании на ниве Божией со всей Полнотой Украинской Православной Церкви, во внимание к желанию и ходатайству ее Преосвященных архипастырей, собравшихся 9 июля сего 1990 года в Богоспасаемом граде Киеве для обсуждения и решения вопросов их церковной жизни на началах независимости и самостоятельности, благословляем через настоящую Грамоту нашу силою Всесвятого и Животворящего Дvxa быть отныне Православной Украинской Церкви независимой и самостоятельной в своем управлении, а Вам, единогласно избранному 9 июля 1990 года епископатом Украинской Православной Церкви ее Предстоятелем. Мы уповаем, что Украинская Православная Церковь будет управляться согласно Божественным и священным канонам, и унаследованным от святых отцов обычаям Кафолической Православной Церкви, и определениям сего Архиерейского Собора. Мы единым сердцем и едиными устами молим Пастыреначальннка Господа о ниспослании небесной помощи и благословения Святой Православной Украинской Церкви. Украинская Православная Церковь, соединенная через нашу Русскую Православную Церковь с Единой Святой, Соборной и Апостольской Церковью, без соборного решения всей Православной Полноты да не изменяет у себя ничего, что касается догматов веры и святых канонов. Содетельная и Вседержительная Живоначальная Троица: Отец, Сын и Святый Дух, да укрепляет всегда Святую Православную Украинскую Церковь, да венчает ея славою и честию и да благословляет ея бытие на спасение благочестивой Полноты ея.
Подписано в граде Москве 1990 года, октября месяца, 27 дня Патриарх Московский и всея Руси

Тобто УПЦ незалежна й самостійна в своєму управлінні. Є тільки канонічне єднання тобто згідно правил 7 Вселенських соборів на літургії поминають Вселенських патріархів у тому числі й Московського патріарха. Протягом останніх років на канонічну Православну церкву почалися нападки з боку провладних чиновників й звинувачення її в неіснуючих гріхах. Важко сказати чим керувавася Петро Порошенко коли виступив із заявою про те що Україні потрібна помісна православна церква й звернувся до Константинопольського патріарха Варфоломія. Цікавий момент і в тому, що це він виступив не спитавшись думки у Синоду УПЦ. Відтак стала нагнітатися істерія, що Томос таки нададуть після чого храми канонічної УПЦ можуть відбирати. І тут постає закономірне питання: невже потрібен Томос, котрий може розв'язати релігійну війну, котра, як відомо, набагато страшніша за будь-які політичні терки. Чи усвідомлює влада, до яких наслідків це може призвести.

Було б зрозуміло, якби той же президент України взявся нарешті реанімувати економіку, боротися з корупцією, побороти інфляцію, налагодити добробут людей, притягнути до відповідальності чиновників вищого ешелону, котрі, практично, провалили реформи в державі. І це було б правильним кроком.

Очевидно те, що такі поспішні кроки Порошенка щодо надання Томосу можуть знищити його залишки рейтингу перед виборчими перегонами. Однак найстрашніше те, якщо все ж таки спалахне релігійна війна. Тоді хто відповість за пролиту кров і понівечені душі?

4 просмотра0 комментариев

Comments


bottom of page