top of page
Поиск
  • Фото автораiladzhun

Ізоляція Епіфанія або чому в ПЦУ можуть забрати томос



При входженні на посаду глави ПЦУ не було делегацій помісних церков -- вони не визнали автокефалію. Експерти допускають, що українська новостворена церква може залишитися без томосу. Так сказати, такий досвід у Константинопольського патрарха вже є, а зміст догоовру до цих пір за сімома замками.

У соборі святої Софії Київської відбулася церемонія інтронізації предстоятеля ПЦУ Епіфанія, якого називають митрополитом Київським і всієї України.

Політолог Олена Дяченко відмічає: "Ніхто з помісних церков не прислав ні делегацію, ні привітання до інтронізації Епіфанія. Правласлав'я не визнало ПЦУ ні православною, ні церквою. Зате були римо-католики, греко-католики і політики". Крім того, політолог висловила думку, що ініційований президентом томос про автокефалію ПЦУ не дає електорального ефекту, а лише розколює суспільство по релігійним уподобанням. Адже більша частина православних автокефалію від Константинополя не підтримує. ПЦУ, що отримала томос є удвічі меншою від УПЦ Московського патріархату (около 6 тисяч приходів проти 12 тисяч УПЦ). Олена Дяченко порівнює інтронізацію Епіфанія та митрополита Онуфрія, яка відбулася у 2014 році. На інтронізації митрополита Онуфлія у Київ прибули предаставиники 13 помісних церков. Фактично, були делегації всіх православних церков світу, оскільки чотирнадцяим є Московський патріархат.

Політолог Олексій Якубін раніше відмічав невпевненість влади в томосі від Константинополя. Адже до цих пір залишається невідомим зміст договору, який підписав Петро Порошенко і патріарх Варфоломій 3 листопада. Експерти допускають, що Константинополю пообіцяли майно (що не може влаштовувати Київський патріархат). В Адміністрації Президента не надають інформацію.

А якщо умови договору не будуть виконані, українська сторона може залишитися без томосу. Такий досвід у Константинопольського патріарха Варфоломія вже є.







67 просмотров0 комментариев

Comments


bottom of page